Terug naar nieuws

Positief zijn is een houding

Gepubliceerd op 27-05-2009

Tineke Schouten zit inmiddels vanaf haar 17e jaar in het cabaretvak. 'Als je lekker bezig bent, gaat de tijd zo snel!' Na elke keer een ander thema in haar shows, vond ze het nu vooral tijd om er lekker positief tegenaan te gaan. 

“Iedere titel heeft wel een persoonlijk gevoel gehad," vertelt Tineke Schouten. Het is de vrouw die de lach aan haar broek heeft hangen en al decennia lang volle zalen trekt en voor wie mensen een avondje thuis blijven als ze op televisie is. “Lach Vegas bijvoorbeeld, had te maken dat ik alles veel groter wilde aanpakken, een 7 mans orkest en dansers. Feestlift, dat was toen ik 40 werd en de rimpels in m'n leven kwamen. Posi-Tien gaat natuurlijk over een positieve instelling, maar ook over gezellig een poosje bij 'Tien' op bezoek.

Het is niet voor niets dat de comédienne juist nu met een extra positieve voorstelling komt: “Je komt op een bepaalde leeftijd. Je hoort van zoveel pech en verdriet om je heen." Ik krijg dan opeens een gevoel van: fris er tegenaan. Niet bij de pakken neer-zitten! Daarbij: Ik begin nu met een nieuwe management en m'n dochter is ook net zwanger, dus ik krijg m'n eerste kleinkindje. Bovendien ben ik na 20 jaar naar een andere omgeving verhuisd en vind ik het dus heerlijk om weer helemaal met een schone lei aan een nieuwe show te beginnen! Allemaal positieve dingen!

Met drie asielhonden thuis en altijd een opwekkend praatje voor iemand die in de problemen zit, ligt het helemaal in de aard van Tineke Schouten om de helpende had uit te steken. “Ik zeg altijd: een mens kan veel meer dan hij denkt, je gaat niet zo snel kopje onder! Soms moet ik mezelf ook toespreken zoals ik anderen toespreek. Ellende heb ik ook, maar laten we er maar proberen om samen om te lachen. Ik wil mensen altijd opvrolijken." En dat lukt Tineke Schouten als geen ander.

Theaterbezoekers weten dat ze bij haar terecht kunnen voor een avondje ongecompliceerd schateren. “Ik hou van kwinkslagen en herkenbare imitaties van beroemdheden. Maar ook van een klein verstilt liedje tussendoor. Toch vind ik het vooral leuk om te overdrijven en pittige grappen te plaatsen. Hoewel het af en toe lol om de lol is, denk ik dat het daarbij vooral goed is om mensen de spiegel voor te houden. Toch de pessimisten even laten zien dat ze af en toe best hun schouders er wel eens onder mogen zetten. Positief zijn is een houding!"

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.