Terug naar nieuws

Next to Normal gepresenteerd aan de pers

Gepubliceerd op 06-12-2011

Op dinsdag 6 december kreeg de Nederlandse pers alvast een unieke sneak preview van Next to Normal. De cast bracht het nummer 'Een nieuwe dag' ten gehore. Hierna nam regisseur Paul Eenens het woord en interviewde de hoofdrolspelers Simone Kleinsma, Freek Bartels, René van Kooten, Wim Van Den Driessche, Jonathan Demoor en Michelle van de Ven over de onderlinge dynamiek, de muziek en het verhaal van deze bijzondere productie. Simone Kleinsma roerde de aanwezige pers met haar solonummer 'Ik mis de bergen'.

Daarna sneed de cast de traditionele taart aan.
Speciaal voor jullie lichten Simone Kleinsma en Freek Bartels alvast een tipje van de Next to Normal sluier op.

Simone Kleinsma: “De voorstelling heeft een geheim en dat maakt het heel spannend. We kunnen het wel verklappen, maar dat is eigenlijk jammer. Ik hoop dat we het geheim kunnen houden tot de première."
Freek Bartels: “Wat we wel kunnen vertellen: je treedt een gezin binnen en in dat gezin gaat het alle kanten op. Zowel qua gebeurtenissen als qua emoties."

De musical is in Nederland misschien nog niet zo bekend, vertel!

Freek Bartels:“Next To Normal gaat over een doodgewoon gezin dat naar buiten toe er alles aan doet om dat beeld in stand te houden. In deze musical liggen, net als in het echte leven, humor en verdriet heel dicht bij elkaar."
Simone Kleinsma: “Het is een heel bijzondere musical, vind ik. Mensen die van musical houden, krijgen alles waar ze voor komen: meeslepende muziek, prachtige liedteksten en scherpe humor die wrang aanvoelt. Maar het gaat nog een stapje verder dan dat. Het is verrassend, confronterend en zeer herkenbaar."
Freek: “Ja, het is een zeer ongewone, maar fantastische musical. Een sterk verhaal met prachtige muziek; mooie melodieën afgewisseld met rauwe nummers alsof stemmingswisselingen van de personages muzikaal invoelbaar worden gemaakt. In de voorstelling ga je dingen geloven die er niet zijn en vice versa. Je weet met andere woorden niet wie of wat je moet geloven. Aan het einde kom je tot het juiste inzicht, als het goed is. Wat dat inzicht is, verklappen we dus nog niet."

Simone, jij speelt de moeder, Diana, in het gezin. Wat is zij voor een vrouw?

Simone: “Het is een heel leuk, gewoon gezin. Maar Diana worstelt met een probleem; ze heeft een psychische stoornis. En er is een gebeurtenis uit hun aller leven die nog steeds zijn weerslag heeft op dat gezin. Ik heb de musical zelf op Broadway in New York gezien. Meteen werd duidelijk: ik wil geen kopie maken van die Amerikaanse versie, ik moet er mijn eigen draai aan geven. Ter voorbereiding heb ik me ingelezen en onderzoek gedaan naar het thema. Zo probeer ik tot de kern te komen van wat Diana beweegt. Waarom ze de keuzes maakt die ze maakt en waarom ze voor dit leven heeft gekozen. Door haar te begrijpen kan ik me straks helemaal geven. Ze moet namelijk wel een vrouw van vlees en bloed worden."

Freek, hoe is de zoon, Gabe?

Freek: “Hij is de perfecte zoon, alles wat een moeder zich wensen kan. Knap, slim, wilskrachtig, maar ook geheimzinnig. Hij heeft een enorme bewijsdrang en een onvoorwaardelijke liefde voor zijn moeder. Alleen er ontbreekt iets essentieels aan hun relatie. Weet je wat ik zo leuk vind? Dat ik weer mag werken met regisseur Paul Eenens. Hij geeft mij, ons allemaal eigenlijk, de ruimte om de rol op mijn eigen, unieke wijze in te vullen en toch de regie te behouden. Hij doet veel research, komt met voorstellen en geeft ons net die aanwijzingen die ons nog scherper maken. Bovendien is hij iemand die heel goed kijkt naar de kernboodschap van het verhaal: wat willen we gaan vertellen, duidelijk maken en belangrijker: hoe bereiken we dat? Dat is ook een enorme uitdaging voor mij en daar kan ik nog veel van leren."

En de rest van de cast?

Simone: “Heerlijk dat Wim Van Den Driessche meedoet, hij speelt mijn man. René van Kooten als psychiater is een schot in de roos en dan nog de twee jonge, talentvolle mensen... En voor het eerst is Freek niet de jongste, hoe snel kan het gaan?!"
Freek (lachend): “Ja, ik ben nu al de oude rot."

undefined

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.