Terug naar nieuws

Stanley Burleson hoofdrol in Miss Saigon

Gepubliceerd op 09-01-2011

Miss Saigon na bijna 15 jaar terug in Nederland

In het najaar van 2011 brengt Joop van den Ende Theaterproducties, vijftien jaar na de oorspronkelijke premièredatum, de musicalklassieker Miss Saigon terug naar Nederland. In een vernieuwde enscenering is Miss Saigon, dit keer slechts voor een beperkte periode van 6 maanden, exclusief te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. Een van de belangrijkste hoofdrollen zal gespeeld worden door Stanley Burleson. Hij was eerder al te zien in Miss Saigon, maar toen in de rol van John. Dit keer zal Stanley de rol van De Regelaar op zich nemen. Wie de andere hoofdrollen in Miss Saigon gaan vertolken wordt binnenkort bekend gemaakt.

Erwin van Lambaart, producent van Joop van den Ende Theaterproducties: “Naast Les Misérables is Miss Saigon de meest bepalende musical aller tijden. Het is een voorstelling die wereldwijd vele generaties in aanraking heeft gebracht met het fenomeen musical. Dat geldt voor de acteurs maar ook voor het publiek. Inmiddels is er een nieuwe generatie publiek die mijns inziens ook de kans moeten krijgen deze intrigerende musical in Nederland te zien.

Miss Saigon beleefde op 24 november 1996 haar tot nu toe enige Nederlandse première in het Circustheater in Scheveningen. Na 908 voorstellingen en 1.559.605 bezoekers viel het doek definitief op 4 juli 1999. De hoofdrollen werden destijds gespeeld door onder anderen Linda Wagenmakers (Kim), Tony Neef (Chris) en Willem Nijholt (De Regelaar).

Miss Saigon is een musical van Claude Michel Schönberg (Les Misérables, Martin Guerre) en Alain Boublil (Les Misérables, Martin Guerre), met muziek van Claude-Michel Schönberg en teksten van Alain Boublil en Richard Maltby Jr. Het verhaal is gebaseerd op de opera Madame Butterfly van Puccini. Miss Saigon won velen prijzen waaronder 3 Tony Awards in 1991 voor 'Best Musical', 'Best Book Of A Musical' en 'Beste Score'. De musical beleefde zijn wereldpremière op 20 september 1989 in het Theatre Royal, Drury Lane in Londen. Wereldwijd is Miss Saigon door 33 miljoen mensen gezien in meer dan 25 landen en 246 steden, waaronder Londen, New York, Toronto, Melbourne, Stuttgart en Manila.

Miss Saigon speelt zich af in de laatste maanden van de Vietnam oorlog en de eerste jaren daarna. De Amerikaanse soldaat Chris wordt verliefd op het Vietnamese meisje Kim. Tijdens de plotselinge ontruiming van Saigon raken ze elkaar kwijt. Chris wordt naar de Verenigde Staten gebracht, terwijl Kim in Vietnam achterblijft. De vraag is of zij elkaar ooit nog terug vinden….?

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.