Terug naar nieuws

Blockbusterfonds: Nieuw fonds voor cultuur

Gepubliceerd op 19-04-2012

Premier Rutte roemt samenwerking private partijen

Gisteren is op het Binnenhof, in aanwezigheid van minister-president Rutte, een nieuw fonds ter stimulering van culturele evenementen gelanceerd: het Blockbusterfonds. Dit fonds, dat zich ten doel stelt uitzonderlijke of grote culturele evenementen mogelijk te maken, is een samenwerkingsverband tussen vier partners: de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation.
Het fonds heeft de komende vijf jaar een omvang die kan oplopen tot € 57,5 miljoen. De eerste drie toekenningen van het Blockbusterfonds zijn gisteren bekend gemaakt: 'De weg naar Van Eyck' door Museum Boijmans Van Beuningen, 'Unseen' van FOAM en '1-1, elf idolen en Jan Mulder' van Museum TwentseWelle.

Samenwerking

Het samenwerkingsverband tussen de vier private partijen wordt vooralsnog aangegaan voor een periode van vijf jaar. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds en de VandenEnde Foundation stellen gezamenlijk jaarlijks € 1,5 miljoen beschikbaar. De BankGiro Loterij zal door afname van toegangskaarten bijdragen aan de financiering van evenementen. Deze specifieke bijdrage van de BankGiro Loterij kan oplopen tot € 10 miljoen per jaar. Doordat deze organisaties samenwerken kan het Blockbusterfonds culturele instellingen steunen met voorfinanciering, kaartafname en innovatieve marketing. Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam, is als bestuursadviseur verbonden aan het fonds.

Het Blockbusterfonds

Het Blockbusterfonds wil investeren in culturele publieksevenementen - zowel nationaal als regionaal - van uitzonderlijke kwaliteit of grootte. Gedacht wordt aan tentoonstellingen, festivals en muziek- en theateruitvoeringen die een aantrekkingskracht hebben op nationale en internationale bezoekers. De verwachting is dat het extra cultuurbezoek een positieve bijdrage zal leveren aan de economie van ons land. Vertegenwoordigers van het Blockbusterfonds hebben op het Binnenhof symbolisch de eerste toegangskaart overhandigd aan de minister-president. Deze roemde de bijzondere vorm van samenwerking tussen private partijen, die mede op zijn initiatief tot stand is gekomen, als een belangrijk voorbeeld van cultureel ondernemerschap.

Investeer in Cultuur

Het nieuwe fonds is een uitwerking van Joop van den Ende's pleidooi in zijn Mandeville lezing aan de Erasmus Universiteit op 19 mei 2011: 'Investeer in cultuur. Stel een bedrag beschikbaar voor culturele publieksevenementen van internationale kwaliteit. Dit soort evenementen zal toeristen trekken uit de hele wereld, maar ook het publiek in Nederland vergroten. Met een sterk aanbod zal niet alleen het aantal bezoekers groeien, ook de kwaliteit van het toerisme zal stijgen.'

Pauw en Witteman

Bekijk hier het fragment terug bij Pauw en Witteman.

VandenEnde Foundation

Wilt u meer informatie over de VandenEnde foundation? Klik dan hier.

undefinedundefined

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.