Terug naar nieuws

Hoe schoon is jouw strand? Tel 22 september mee voor de Noordzee!

Gepubliceerd op 27-08-2012

Stichting De Noordzee en de cast van de musical Disney's The Little Mermaid vragen aandacht voor het afvalprobleem in zee.

Uitwaaien op het strand, picknicken in de duinen, zwemmen in de zee of gewoon lekker zonnen. Het maakt niet uit wat je er doet; de kust maakt ons gelukkig. Zo blijkt ook uit recent onderzoek* van de universiteiten van Exeter en Plymouth. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Samenwerking met de musical Disney's The Little Mermaid

Daarom organiseert Stichting De Noordzee, in samenwerking met Joop van den Ende Theaterproducties en de musical Disney's The Little Mermaid, op 22 september van dit jaar een grote strand opruimdag langs de kust. Een mooie samenwerking gezien de spetterende onderwaterwereld waarin het tijdloze verhaal van Disney's The Little Mermaid zich afspeelt. Gezamenlijk zetten zij zich in voor het grootste en belangrijkste natuurgebied van Nederland: de Noordzee. Door het bundelen van hun krachten roepen zij het Nederlandse publiek op om op 22 september 'mee te tellen' voor de Noordzee. Want naast opruimen, wordt voor het eerst ook het afval geteld.

Vervuilde zee

De Nederlandse kust is behoorlijk vervuild. Jaarlijks verdwijnen grote hoeveelheden afval in de Noordzee. Het bewijs hiervan spoelt aan op het strand (gemiddeld 450 afvalitems per 100m strand) en zit in de maag van zeevogels, zoals de stormvogel (95% heeft plastic in de maag). Het afval is afkomstig van bronnen op zee, zoals de scheepvaart en visserij. Daarnaast komt er veel zwerfvuil via rivieren en het land in zee terecht. Ook het afval dat dagjesmensen op het strand achterlaten is slecht voor de natuur.

Een groot deel van het afval in zee en op de stranden bestaat uit slecht afbreekbare materialen zoals plastics. Vervelend voor badgasten en watersporters, maar rampzalig voor veel vogels, vissen en andere zeedieren, die sterven omdat ze het afval binnenkrijgen of erin verstrikt raken. Om de vervuiling te stoppen, moet worden voorkomen dat afval in onze zeeën en oceanen terechtkomt.

Stichting De Noordzee zet zich in

Stichting De Noordzee is de onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en een gezonde zee vol vis, dolfijnen en ander leven. Belangrijke speerpunten zijn: schone scheepvaart, duurzame visserij (VISwijzer), ruimte voor natuur en afvalvrije zee en stranden. In dat kader biedt Stichting De Noordzee strand- en zeeliefhebbers de kans om iets terug te doen voor hun geliefde Noordzee.

25 en 26 augustus: op de foto met Disney's The Little Mermaid

De eerste gezamenlijke inspanning met de musical Disney's The Little Mermaid zal plaatsvinden op zaterdag 25 en zondag 26 augustus as. in het Parktheater in Eindhoven, waar mensen op de foto kunnen in een setting van de musical The Little Mermaid. Deze foto kunnen zij delen met hun vrienden online en hen oproepen om te helpen het strand schoon te maken. Het resultaat is een gezamenlijke boodschap op 22 september: laat niks achter op het strand behalve je voetafdruk!

* Onderzoek: http://www.bps.org.uk/news/being-beside-seaside-good-you

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.