Terug naar nieuws

Utrecht opnieuw in top 'meest gastvrije stad'

Gepubliceerd op 10-10-2012

Zesde plaats voor Utrecht

‘s-Hertogenbosch mag zijn titel als meest gastvrije stad van Nederland verlengen. Dat heeft VVV Nederland op woensdag 10 oktober jl. bekend gemaakt. In een onafhankelijke consumentenonderzoek behaalde Utrecht als enige van de 4 grote steden met een zesde plaats net als in 2011 een topklassering. De bekendmaking valt samen met publicatie van de toeristische halfjaarcijfers van NBTC Nipo, waarin de Domstad ook goed scoort.

In het onderzoek van Van Spronsen & Partners is bezoekers aan de 21 grootste steden van Nederland de afgelopen maanden gevraagd om de mate van gastvrijheid te beoordelen op maar liefst 27 verschillende aspecten. Gemeten is in de categorieën ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Bereikbaarheid & Informatie’, ‘Stad & Architectuur’ en ‘Horeca & Vrije tijd’. Om een objectieve mening te krijgen zijn in totaal ruim 8.000 bezoekers ondervraagd, gemiddeld bijna 400 per stad.

Utrecht beter bereikbaar
Ten opzichte van vorig jaar scoort Utrecht in het algemeen hoger. Vooral op ‘Horeca & Vrije Tijd’ doet de stad het goed, specifiek werden vooral bereikbaarheid (+18%), parkeren (+20%), en openbaar vervoer naar en in de stad beter gewaardeerd. Bemoedigend, vindt Michiel van der Schaaf van Utrecht Marketing. “Want met de grootscheepse herontwikkeling rond het stationsgebied moeten we in Utrecht dagelijks alle zeilen bijzetten om de stad bereikbaar te houden. Voor iedereen die zich daarvoor inspant is het een geweldige stimulans dat het publiek de inspanningen ziet en waardeert.”

Beeldkwaliteit
Qua uitstraling en hygiëne van de binnenstad heeft Utrecht nog wat te doen, zo blijkt uit het onderzoek. “Vorig jaar is vanuit een breed platform in de stad al gesignaleerd dat de openbare ruimte op sommige plekken moet worden aangepakt”, erkent Van der Schaaf. “De politiek heeft dat goed opgepakt en budget vrijgemaakt om de komende jaren een flinke slag te maken in de nodige verbetering van de beeldkwaliteit. Wat daarbij opvalt is dat we elkaar in Utrecht steeds beter vinden, waardoor gezamenlijke belangen ook veel duidelijker worden. Van die alsmaar breder worden samenwerking gaan we de komende jaren beslist de vruchten plukken.”

Drie miljoen bezoekers
De hoge score van Utrecht is opmerkelijk. Net als vorig jaar is Utrecht de enige van de vier grote steden in de top van de rangschikking. Den Haag (plaats 12), Amsterdam (15) en Rotterdam (20) volgen op afstand. Opvallend is ook dat Utrecht na de forse groei van het aantal binnenlandse bezoekers in 2011 (+ 14%) het goed blijft doen in de halfjaarcijfers die het NBTC Nipo onlangs publiceerde. Weliswaar heeft de Domstad net als alle andere steden ook te maken met een terugval in vooral winkel- en horecabezoek, maar mensen van buiten de stad bezoeken Utrecht gemiddeld vaker waardoor met bijna 3 miljoen bezoekers Utrecht het veel grotere Den Haag voor het eerst voorbij is gestreefd. Utrecht bezet na Amsterdam (5,5 miljoen bezoekers) en Rotterdam (3,7 miljoen) nu de derde plaats.

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.