Terug naar nieuws

Billy Elliot de Musical vervroegd naar Nederland

Gepubliceerd op 10-02-2014

Afgelopen jaar startte Joop van den Ende Theaterproducties de zoektocht naar jong Nederlands en Vlaams talent dat de titelrol van Billy Elliot kan dragen. Sinds de Billy Elliot ‘sCOOL’ in het leven is geroepen tonen de jongens, die zijn ontdekt in de zoektocht naar Billy Elliot, over enorme toewijding en inzet te beschikken. De zoektocht is geslaagd, Nederland heeft voldoende talent voor deze artistieke productie. Op de ‘sCOOL’ zitten op dit moment meerdere kandidaten voor de rol van Billy Elliot zodat deze titel, die al zo lang hoog op de wensenlijst staat van Joop van den Ende Theaterproducties, zelfs een jaar eerder dan verwacht kan worden geproduceerd.

Het verhaal van Billy Elliot

Het verhaal speelt zich af halverwege de jaren 80, ten tijde van de mijnstakingen in Engeland. Billy Elliot (de zoon van een mijnwerker) zit op boksen. Als Billy een dag weer eens te laat komt bij de boksles en ook nog eens zijn best niet doet, moet hij nablijven. Hij moet in zijn eentje nog wat gaan oefenen en daarna de sleutels afgeven bij Mw. Wilkinson, de balletlerares. Voor Billy goed en wel doorheeft wat hem verteld is, wordt de bokshal overspoeld met een groep meiden. Billy wil de sleutels gaan afgeven aan de balletlerares, maar wordt door hem genegeerd. Als Billy blijft hangen, daagt ze hem uit om mee te doen. Billy begint toch maar mee te doen, maar met tegenzin. Als de lerares het lesgeld komt innen (50p), dan kan Billy dat niet betalen. Billy moet het de volgende les maar betalen. De volgende les gaat Billy toch weer naar ballet en hij gaat nu verder iedere les. De balletlerares ziet wel iets in Billy en moedigt hem aan om door te gaan en om auditie te gaan voor de Royal Ballet School. Tegenslagen, familietoestanden en schaamte komen aan de orde in dit aansprekende verhaal. Zal Billy auditie doen bij de Royal Ballet School en, belangrijker nog, wordt hij uiteindelijk aangenomen?

Betrokkenen

De muziek is van Elton John, het script en de muziekteksten zijn geschreven door Lee Hall, de regie is van Stephen Daldry en de choreografie van Peter Darling. Het toneelbeeld is ontworpen door Ian MacNeil, uitvoerend producent is Julian Webber, kostuums zijn ontworpen door Nicky Gillibrand, licht is ontworpen door Rick Fisher en geluid door Paul Arditti. Muzikale leiding en arrangementen zijn verzorgd door Martin Koch. Billy Elliot wordt wereldwijd geproduceerd door Universal Stage Productions, Working Title Films en Old Vic Productions.

Kinderen in de Hoofdrol

Joop van den Ende Theaterarrangementen ontwikkelt speciaal voor deze productie een ‘Kinderen in de Hoofdrol’ programma voor zakelijke bezoekers. Een op maat gemaakt programma gericht op zowel medewerkers of relaties , inclusief het hele gezin.

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.