Terug naar nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Janine van den Ende - AFAS Circustheater

Gepubliceerd op 25-04-2014

Vanochtend vroeg werd Janine van den Ende benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De onderscheiding werd haar door burgemeester Mark Röell van Baarn, uit naam van de koning, thuis opgespeld in aanwezigheid van echtgenoot Joop van den Ende, hun kinderen Iris en Vincent, Janine’s moeder en haar broer Frank.

Janine van den Ende kreeg de Koninklijke onderscheiding voor haar persoonlijke inzet voor de kunst en cultuur in Nederland en de daadkrachtige wijze waarop zij anderen inspireert om plannen en ideeën om te zetten in concrete resultaten. Dit doet zij onder andere als bestuurslid en oprichter, samen met haar echtgenoot, van de in 2001 opgerichte VandenEnde Foundation. Naast steun aan bijvoorbeeld het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Nationale Ballet, het Concertgebouw, Foam Fotografiemuseum en het Holland Festival heeft Janine van den Ende zich beijverd voor vele honderden studiebeurzen waarmee jonge talenten in de cultuur extra kansen kregen bij het ontwikkelen van hun kunstzinnige talenten. Tot vorig jaar was zij jurylid en voorzitter van de Johannes Vermeerprijs, de Staatsprijs voor de kunsten.

Janine van den Ende is bovendien een overtuigd promotor van fotografie als belangrijke hedendaagse kunstvorm. Dit toont zij middels ondersteuning van Foam Fotografiemuseum in Amsterdam maar vooral ook door het verlenen van opdrachten aan toonaangevende Nederlandse fotografen voor de permanente collectie van het herbouwde DeLaMar Theater aan de Marnixstraat in Amsterdam.

Los van haar op de kunstwereld gerichte inbreng, zet Janine van den Ende zich privé in voor sociaal minder bedeelden. Zo heeft zij een niet te onderschatten rol gespeeld bij de ontwikkeling van Parc Spelderholt, dat zich ten doel stelt jongeren met een verstandelijke handicap en de daarbij behorende beperkingen, te helpen in hun ontwikkelingsmogelijkheden.

De totaal verraste Janine van den Ende: ‘Ik ben helemaal ontdaan door deze onderscheiding. Dit is een heel emotioneel moment voor me. Ik voel me trots en vereerd deze onderscheiding thuis te mogen ontvangen uit handen van onze burgemeester.’

Foto’s: Roy Beusker

undefinedundefined

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.