Terug naar nieuws

Op zondag 30 november gaat Billy Elliot in première in het AFAS Circustheater Den Haag.

Gepubliceerd op 30-11-2014

Beleef de musicalsensatie nu zelf

Op zondag 30 november gaat Billy Elliot in première in het AFAS Circustheater Den Haag. De musical Billy Elliot, naar de gelijknamige film, maakte op 31 maart 2005 zijn debuut op West End. Met 10 Tony Awards op zak, de Laurence Olivier award voor “Best Musical” en meer dan vier miljoen bezoekers is de musical een ware hit. Vanaf november kan Nederland ook van Billy Elliot gaan genieten.

Het verhaal
De musical Billy Elliot, gebaseerd op de wereldberoemde film, vertelt het inspirerende verhaal van een 11-jarige zoon uit een arbeidersgezin ten tijde van de mijnstakingen in Engeland (1984-1985). Billy zit op boksen maar belandt toevallig in een balletles. Tot zijn eigen verbazing blijkt hij hiervoor talent te hebben. Tegen de wil van zijn vader in gaat hij, onder begeleiding van zijn fanatieke balletdocente, steeds harder trainen. Uiteindelijk mag hij auditie doen voor de Royal Ballet School in Londen. Billy hoopt zijn droom om danser te kunnen worden te verwezenlijken, hetgeen hem thuis grote problemen oplevert. Want wat is belangrijker? Een gezinsleven redden dat door politieke en sociale omstandigheden aan de rand van de afgrond staat of het geven van een kans aan een kind met een bijzonder talent?

Billy Elliot sCOOL
In de zomer van 2013 startte Joop van den Ende de zoektocht naar zijn eigen Billy Elliot(s). Maar liefst 1800 jongens meldden zich aan voor de rol. Van den Ende begon zijn eigen school, de Billy Elliot sCOOL. Een school waar de jongens les krijgen in ballet, tapdans, acrobatiek, acteren en zang. Een plek waar de jongens worden klaargestoomd voor het grote podium. Op dinsdag 19 augustus werden de eerste zes Billy’s bekend gemaakt. Tydo, Svenno, Carlos, Roan, Jillis en Stijn mogen het spits afbijten en gaan vanaf november de harten van de theaterbezoekers veroveren.

De cast
Pia Douwes zal vanaf november te zien zijn als Mrs. Wilkinson, de balletlerares van Billy. Carry Tefsen en Sylvia Alberts delen samen de rol van oma. Daarnaast zijn er rollen weggelegd voor Bas Heerkens (vader), Reinier Demeijer (Tony) en Bas Grevelink (George). De regie is in handen van Stephen Daldry, die in 2009 een Tony Award won voor “Beste regisseur” voor de musical Billy Elliot. De muziek is geschreven door Elton John, die zo geraakt was door de film dat hij geen seconde na hoefde te denken toen ze hem vroegen om de muziek te schrijven.

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.