Terug naar nieuws

War Horse inspiratie voor grootste schrijfwedstrijd

Gepubliceerd op 11-09-2014

Jan Terlouw en Giovanca geven aftrap Talent voor Taal

Vanmorgen is op het Veluws College in Twello het startschot gegeven voor de derde editie van Talent voor Taal, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland. Dit gebeurde in bijzijn van juryleden Jan Terlouw, Giovanca en Erik Jonk, eindredacteur van dagblad Metro. Vanaf vandaag tot 10 oktober 2014 kunnen jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar een verhaal van maximaal 750 woorden insturen. Op 30 oktober worden de winnaars bekendgemaakt in het decor van War Horse in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. De schrijvers van de winnende verhalen gaan met de hele klas naar de theatervoorstelling War Horse en zien hun verhaal terug in dagblad Metro.

De schrijfwedstrijd heeft als doel jong schrijftalent op diverse niveaus te stimuleren, variërend van vmbo-ers tot gymnasiasten, van jongeren die moeite hebben met schrijven tot schrijvers in de dop. Iedereen tussen de 12 en 18 jaar kan zijn of haar verhaal met het thema Vriend & Vijand insturen. Om de verschillende niveaus te erkennen zijn er twee leeftijdscategorieën gecreëerd: één van 12 t/m 14 jaar en één van 15 t/m 18 jaar. Uiteindelijk kiest de jury per categorie één winnaar. Inzenden van de verhalen kan tot 10 oktober 2014 via de website www.talentvoortaal.nu.

Vriend & Vijand

Het thema van de schrijfwedstrijd is Vriend & Vijand, ontleend aan het thema van de Maand van de Geschiedenis 2014 en theatervoorstelling War Horse. War Horse vertelt het verhaal van de jonge Albert, wiens paard Joey verkocht wordt om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. De vriendschap tussen Joey en Albert is zo hecht dat Albert besluit om mee te vechten aan het front om zijn paard terug te vinden. Het is een verhaal over vriendschap en vijanden.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit auteur Jan Terlouw (juryvoorzitter), Bart Ongering, bekend van zijn column Meester Bart, zangeres Giovanca en eindredacteur en verslaggever Entertainment van dagblad Metro Erik Jonk. Uit alle inzendingen selecteert de jury tien verhalen – vijf per leeftijdscategorie – waarbij wordt gelet op originaliteit, aansluiting bij het thema en schrijftalent. Uiteindelijk kiest de jury in een winnaarsvergadering per categorie een winnaar.

Voor Talent voor Taal werkt Stichting CPNB dit jaar samen met Stichting Theateralliantie, Talent! van Malmberg, de Maand van de Geschiedenis en dagblad Metro.


undefined

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.