Sweeney_Todd-musical-1993-header

1993

De musical Sweeney Todd was te zien in 1993 in het Luxor Theater in Rotterdam.

Het verhaal van Sweeney Todd

Deze reizende voorstelling speelde haar premiere op 13 oktober 1993. De voorstelling speelde haar laatste show in 1994.

Sweeney Todd is anno 1765 een gerespecteerd man in Londen. Behalve het geven van knip- en scheerbeurten hecht hij wonden, haalt kogels uit ledematen, pleegt abortussen en verwijdert nierstenen. Wat niemand weet is dat lang niet al zijn klanten die zijn kapperszaak binnenkomen, deze ook weer verlaten. Athans, levend. Wanneer hij zijn daden opbiecht aan een vrouw waar hij veel om geeft, Mrs Lovett, besluiten ze er een handeltje van te maken. Mrs Lovett krijgt het vlees van de slachtoffers, zodat zij het vlees in haar taarten kan verwerken. Kan Sweeney zijn dekmantel in stand houden terwijl er steeds meer mensen vermist raken?

De voorstelling, met in de hoofdrollen Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma als Todd en Lovett, werd geregisseerd door Ken Caswell. De vertaling van Van Dijk werd in recensies aangeduid als zijnde 'intelligent' en 'lekker in het gehoor liggend' (Algemeen Dagblad), en 'voortreffelijk' (Trouw). Ook voor Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma was er veel waardering. In Het Parool gebruikte recensent Hans Vogel de woorden 'weergaloos', 'sensationeel', 'hoogstaand' en 'superieur' om het spel van Kleinsma aan te duiden. Patrick van den Hanenberg noemde de beide hoofdrolspelers in de Volkskrant een 'koningskoppel': 'Het is een harmonieuze combinatie van de diepe stem van de wanhopige wraakzucht en de ontnuchterende humor.' De voorstelling werd 225 maal opgevoerd in de Nederlandse theaters.

Sweeney_Todd-musical-1993-scenefotografie

Cast

Sweeney Todd (Benjamin Barker)
Ernst Daniël Smid
Nellie Lovett
Simone Kleinsma
Johanne Barker
Petra Berger
Anthony Hope
Bas Groenenberg
Tobias Ragg
Rolf Koster
Bedelares
Doris Baaten
Rechter Turpin
Jimmy Hutchinson
Bode Bamford
Wil van der Meer

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.