West_Side_Story-London-musical-1998-header

1998

De musical West Side Story London was te zien in 1998 in Londen.

Het verhaal van West Side Story London

Ging op 6 oktober 1998 in première.

De verhaallijn is een vrije bewerking van het verhaal van Romeo en Julia en speelt in dit geval tussen Pools/Amerikaanse en Puerto Ricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York City. Tony en Maria worden verliefd op elkaar, hoewel ze bij de verschillende bendes behoren. Tony hoorde bij de 'Jets', en de Puerto Ricaanse Maria hoort bij de 'Sharks'. Beide straatbendes vechten voor de straten van New York, waardoor ze eigenlijk rivalen zijn. Toch is hun liefde voor elkaar te sterk en kunnen ze elkaar niet los laten.

De situatie onder de jeugdbendes van New York wordt in de musical sterk geromantiseerd. De jongens spreken af met de blote vuist te vechten. Als er toch messen worden getrokken zijn ze radeloos als dat verkeerd afloopt. In werkelijkheid zijn de New-Yorkse jeugdbendes meedogenloos.
Het thema, de muziek en het brandpunt van de verhaallijn gericht op de sociale problemen van die tijd, betekenden een ommekeer in het Engelstalige muziektheater van deze periode.[bron?] Voor het verschijnen van West Side Story was dit voornamelijk gericht op lichtere thema's, zie bijvoorbeeld My Fair Lady.

Een aantal liederen uit deze musical zijn bijzonder populair geworden onder meer: "Something's Coming", "Maria", "America", "Tonight", "Gee, Officer Krupke", "I Feel Pretty", "One Hand, One Heart", "Cool".
West Side Story was vooral vernieuwend doordat verhaal, zang, dans en spel een eenheid waren. [bron?] Voorheen was het verhaal in de musicals altijd ondergeschikt aan de dans en de zang, in "West Side Story" braken Bernstein en Robbins met deze traditie: "West Side Story" was een geheel van samengevloeide kunstvormen.

Cast & Creatives

Artiesten
Katie Knight-Adams David Habbin
Muziek
Leonard Bernstein
Liedteksten
Stephen Sondheim

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.