Terug naar Cast

Annie M.G. Schmidt

Simone Kleinsma

Opleiding

Simone studeerde aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Daar ontving zij al op 19-jarige leeftijd de Pisuisse Prijs, die wordt toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenleerling.

Theater

Zij reisde door het land met Gerard Cox in het cabaretprogramma Niemand Weet Dat Ik Repelsteeltje Heet en De Steilewandrace. Tussen 1980 en 1986 speelde zij 1200 voorstellingen in drie achtereenvolgende musicals van het duo Jos Brink en Frank Sanders: MaskeradeAmerikaAmerika en Evenaar. In 1986 speelde Simone Kleinsma mee in de musical Publiek van Seth Gaaikema. Daarna stapte zij over naar de revuewereld. Samen met collega’s André van Duin, Frans van Dusschoten en Hans Otjes trad zij twee seizoenen lang op in De André Van Duin Revue. Daarna volgden rollen in musicals als Sweet CharityLes MisérablesFunny GirlSweeney ToddHoera Wij Zijn Normaal,  haar solotheaterprogramma Simone & Friends, Joe - De Musical, ChicagoMamma Mia!, Sunset Boulevard, Next to Normal en Sister Act. Simone was te zien in Musicals in ConcertMusicals In Ahoy’, de ‘song and dance spectacular’ Fosse en in Holland zingt Hazes. Ze maakte haar toneeldebuut in One Flew Over The Cuckoo’s Nest (2006). Het seizoen erna speelde Simone de hoofdrol in Aan Het Einde Van De Regenboog. In 2008 was Simone te zien in haar eerste,  eigen soloprogramma: Simone- Songs From The Heart. Deze theatershow werd overal lovend ontvangen, een reprise kon daarom natuurlijk niet uitblijven. Ook haar theatershow Songbook was een groot succes. Simone was te zien in de rol van Riet Hogendoorn in de musical Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Afgelopen jaar toerde ze langs de Nederlandse theaters met haar succesvolle soloprogramma Simone!

Muziek

Simone Kleinsma bracht twee solo-cd’s uit: ‘Een Deel Van Mij’ kwam uit in 1990 en in 1995 volgde ‘Met Open Ogen’. Eind 2004 bracht zij de cd/dvd ‘Simone Kleinsma Sings Doris Day’ uit. Ook van haar drie soloprogramma’s, Simone- Songs From the Heart, Simone’s Songbook en Simone! zijn succesvolle CD’s uitgebracht.

Televisie

In mei 1988 werd haar eigen televisiespecial Simone & Friends namens de Nederlandse omroepen uitgekozen als inzending voor de Gouden Roos op het Festival van Montreux (Zwitserland). Het programma werd goed ontvangen en is in tal van Europese landen uitgezonden. In 1990 maakte ze nog een kerstshow. Simone Kleinsma was op televisie te zien als Kees in de serie Kees En Co. Deze serie werd met succes herhaald. In 2014 vertolkte ze de rol van Maria Magdalena in The Passion.

Prijzen

In 1999 ontving Simone Kleinsma de Academy Award voor Beste Comedy Actrice voor haar rol van Kees in Kees En Co. Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland kreeg Simone in 2001 de Gouden Harp. In 2004 won ze de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar rol als Donna in de musical Mamma Mia!. In 2009 ontving Simone wederom deze prestigieuze Award voor haar rol van Norma Desmond in de alom geprezen musical Sunset Boulevard. Ook ontving zij de Vlaamse Musicalprijs 2009 voor deze rol. In 2010 kreeg ze bij de John Kraaijkamp Musical Awards de Speciale Theater Award voor haar show Simone – Songs From The Heart. In 2015 ontving ze de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke hoofdrol in een grote productie voor haal rol als Riet Hogendoorn in Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Kreeg in datzelfde jaar de Johan Kaart Prijs. Ook ontving ze uit handen van Joop van den Ende de unieke zilveren sigarettenkoker; een wisseltrofee voor haar verdienstelijke carrière. Tijdens het Musical Award Gala in 2017 ontving zij de prestigieuze Musical Oeuvre Award.

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.