CT_kunst

Kunstcollectie

Kunst is ruim vertegenwoordigd in en om het AFAS Circustheater. De veelzijdige kunstcollectie is samengesteld door Janine van den Ende.

De tentoonstelling begint al voordat je een stap in het theater hebt gezet. Op het Circusplein voor het theater staan zes imposante beelden die samen een internationale beeldentuin vormen. 

In het theater zijn de kunstwerken van verschillende artiesten op elkaar afgestemd. Hieronder vind je een toelichting op enkele collecties. De exposities zijn vrij toegankelijk voor alle theaterbezoekers.

Tjaf Spaarnaay - West End Foyer

De collectie van Tjalf Spaarnaay is een ware belevenis. Spaarnaay ontleent de thema’s van zijn schilderijen aan de alledaagse werkelijkheid. Het verschil tussen fotografie en zijn schilderijen kan bijna niet groter, en juist hier ligt de sleutel tot zijn succes.

De werken van Spaarnaay zijn humoristisch en lichtvoetig, maar tegelijkertijd ook monumentaal en klassiek: een feest voor onze zintuigen! Tjalf Spaarnaay wordt gezien als één van de belangrijkste schilders van het hyperrealisme.

Sam Nhlengethwa – Broadway Foyer

Sam Nhlengethwa is een multimedia kunstenaar, die bekend staat om zijn opvallende collages. Nhlengethwa laat in zijn werk verschillende onderwerpen voorbij komen – de straten van Johannesburg, mijnwerkers, interieurs van huizen en jazzmuziek.

Via zijn jazzstukken krijgt Nhlengethwa de kans om zijn liefde voor muziek te uiten. Het is belangrijk voor hem dat jazz, naast het doorbreken van conventies, een opvoedende waarde heeft en betekenisvol kan zijn voor mensen die ernaar willen luisteren.

Lita Cabellut – Samsung Foyer

Zonder ook maar te kunnen lezen of schrijven ontwikkelde Lita Cabellut zich tot een grootse kunstenares. Op aanraden van haar omgeving besloot Cabellut op haar 19e naar Nederland te vertrekken. Hier startte zin in 1983 aan de Rietveld Academie in Amsterdam. De Spaanse laat zich inspireren door sterke persoonlijkheden als Coco Chanel en Don Quichote, waarbij ze in de huid van het personage kruipt en de persoonlijkheid wil voelen. Tegenwoordig is Cabellut wereldberoemd en exposeert zij in o.a. de Parijse Opera Gallery en Teatro Lope de Vego in Madrid.

Tracy Rose - 1e etage West End Foyer

Exhibitionist, conservatief, onderwijzeres, stoeipoes of non? Tracy Rose stelt vooroordelen, wat betreft veronderstellingen en verwachtingen van vrouwen, in haar werk ter discussie. Ze geeft zichzelf bloot en legt daarmee maatschappelijke veronderstellingen bloot.

Karel Appel - 1e etage Broadway Foyer

Karel Appel (1921-2006) was vastberaden om schilder te worden en besloot in 1942 schilderkunst te studeren aan de Rijksacademie te Amsterdam. De Amsterdammer schilderde nooit de abstractie, al benadert zijn werk dat wel sterk. Altijd te ontdekken zijn herkenbare figuren in zijn werk, of dit nu mensen, dieren of zonnen zijn.
In 1999 werd de Karel Appel Stichting/Foundation opgericht. Deze stichting heeft als doelstelling onder meer het zorg dragen voor het behoud van zijn werken, het promoten van publieke bekendheid met en kennis van zijn werk en het handhaven van het intellectueel eigendomsrecht met betrekking tot zijn werk.


Impressie kunstcollectie AFAS Circustheater

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.