AFAS-Circustheater_jenny-header

Olifant Jenny

Wie is Jenny?

Jenny was de oudste olifant van het circus Sarassani dat in 1937 optrad in Scheveningen. Na het afbreken van het circus, werden materialen en dieren in het toenmalige spoorwegstation aan de Zwolsestraat weer ingeladen. Jenny hielp bij het inladen, maar werd plotseling onwel. Het lukte niet haar overeind te krijgen. Daarom werd ze op een wagen geladen en naar de Haagse Dierentuin aan de Koningskade gebracht. Hier kon ze rustig op krachten komen, maar helaas overleed ze dezelfde dag nog.

De Olifantenvijver

Het kadaver van Jenny werd vervolgens voor 45 gulden gekocht door het Museum voor het Onderwijs. De bedoeling was het kadaver op te zetten, maar daarvoor moest een mooi kaal skelet verkregen worden. Hiervoor werd het eerst in het slachthuis gevild en van het vlees ontdaan, en vervolgens in een vijver van het Zuiderpark gelegd zodat algen de beenderen schoon konden vreten. Sinds die tijd staat die vijver in de volksmond bekend als de Olifantenvijver. Ruim een jaar lag Jenny in de vijver, na het ophalen van het skelet was alle vlees en beenvlies verdwenen. Het skelet was nu alleen bedekt met een groene laag algen.

Wist je dat...

Olifant Jenny kun je als knuffel in de Theatershop kopen.

Museum voor het Onderwijs

Om de groene laag algen van het skelet te krijgen, werd het in wit zand begraven tegen de achtermuur in de tuin van het Museum voor het Onderwijs. Na een maand of acht zou het opgegraven worden en weer keurig in elkaar gezet worden. Dit laatste is echter nooit gebeurd. Kwam de Tweede Wereldoorlog ertussen? Had men er geen geld meer voor? Was er een andere reden voor het niet opgraven van Jenny? In ieder geval raakte het skelet in vergetelheid.

Zoeken naar Jenny

Vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw begon men te zoeken naar de plek waar de resten lagen, maar graven op verschillende plekken had geen enkel resultaat. In 1998 dachten wijkbewoners nog wel een bot van Jenny gevonden te hebben, maar nader onderzoek in het huidige Museon (het voormalige Museum voor het Onderwijs) bracht aan het licht dat er een voorpoot van een mammoet van meer dan 10.000 jaar oud naar boven was gekomen. Een mogelijke verklaring voor het verdwijnen van het skelet is dat alle bouwactiviteiten op de plaats van het voormalige Museum voor het Onderwijs de laatste rustplaats van Jenny verstoord hebben.

Jenny Plantsoen

Toen het buurtpark tussen de Hemsterhuisstraat en de Zorgvlietstraat een grote opknapbeurt nodig had, werd besloten het een nieuwe naam te geven. Hiervoor werd een wedstrijd uitgeschreven. De wijkbewoners wilden de verdwenen Jenny in herinnering houden en vanaf de feestelijke heropening in augustus 1993 luidde de naam van het park ‘Jenny Plantsoen‘.

Olifant Jenny terug in het AFAS Circustheater

Nu zijn we blij dat we Olifant Jenny weer terug zien in het AFAS Circustheater. Als knuffel staat ze voor de geweldige ruim 100-jarige geschiedenis van het theater. Verkleed als portier laat ze deze geschiedenis en het huidige musicaltheater perfect samen komen.

Olifant Jenny kun je kopen in de theatershop in het AFAS Circus Theater in Scheveningen. 

 

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.