Jan Kooijman

Edward Lewis

Jan is een veelzijdig acteur, tv-presentator en voormalig danser. Hij begon zijn carrière als professioneel danser bij het Scapino Ballet in Rotterdam in 2000.  

In 2010 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Televisiester voor ‘Beste Aanstormend Talent’ en in 2011 ontving hij een Nickelodeon Kids Choice Award voor ‘Beste Nederlandse en Belgische tv-ster’. Hij speelde zijn eerste hoofdrol in de speelfilm “Verliefd op Ibiza” (2013) van Johan Nijenhuis, waarna een reeks aan succesvolle hoofdrollen volgde, de film “Hartenstraat” (2014), “De Zevende Hemel” (2017) naast Halina Reijn en Huub Stapel, “Verliefd op Cuba” (2019) en “Alles is zoals het zou moeten zijn” (2020). Ook speelde hij een bijrol in de speelfilm “Piece of my Heart” (2022), geregisseerd door Dana Nechustan, en was hij te zien in de internationale festivalwinnaar “Coppelia” (2021). 

Naast acteur is hij een gewaardeerd jurylid in programma’s als “Dancing with the Stars” en “So You Think You Can Dance” in zowel Nederland als België. Verder is hij op creatief vlak bezig met het ontwikkelen van series en het schrijven van liedjes. 

Afgelopen jaar was hij te zien in het toneelstuk “Nureyev”, waarin hij de hoofdrol van de wereldberoemde balletdanser Rudolf Nureyev voor zijn rekening nam. Dankzij deze prestatie kon hij avond aan avond rekenen op volle zalen en lovende kritieken.