NIEUW
Vanaf mei 2024 in het AFAS Circustheater Scheveningen: Disney Frozen.
Meer info & tickets

Disney's AIDA is helaas afgelopen.

Aida de musical: het verhaal, de iconische muziek en internationale premières

Internationale premières van de musical

Sinds de première op 23 maart 2000 in het Palace Theatre op Broadway is AIDA uitgegroeid tot een van de grootste hits van het decennium. Na bijna 2000 voorstellingen werd de musical in zijn vijfde jaar op Broadway voor het laatst gespeeld op 5 september 2004. De productie kreeg vijf Tony-nominaties, waarvan er vier met een Tony werden verzilverd in de categorieën voor beste muziek, decor, verlichting en actrice. Tijdens een tournee van 2001 tot 2003 werden voorstellingen gegeven in 53 Noord-Amerikaanse steden.
Het wereldwijde bereik is nog groter: in twintig landen zijn producties in veertien talen opgevoerd. Op 21 oktober 2001 beleefde deze poprockmusical de Europese première in het Circustheater in Scheveningen.

Het verhaal

AIDA vertelt het tijdloze liefdesverhaal van Aida en Radames, die in een tijd leven waarin hun liefde ontstaat te midden van een wereld die daartegen is.  Oorlog scheidt hun landsbelangen, maar niet hun verbinding. Tradities, opvolging, innerlijke tweestrijd over wat zou moeten en wat zij willen, laten persoonlijke worstelingen zien die ook in deze tijd weten te raken. 
Geleid door hun kracht en de steeds sterker wordende liefde kiezen ze voor een moeilijk pad, een pad waarin niets zeker is, alleen de liefde voor elkaar. 

AIDA speelt zich af in Egypte, dat in oorlog is met Nubië. Wanneer de Nubische krijgster Aida afdwaalt van het slagveld, ontmoet zij de Egyptische legerkapitein Radames. Aida wordt gered door de Nubische koningin, de kandake. Als Aida uiteindelijk toch gevangen wordt genomen, ontdekt Radames dat zij de Nubische prinses is. Hij spaart haar leven door haar als bediende te schenken aan zijn verloofde Amneris, de prinses van Egypte. Te midden van de spanningen tussen de nationaliteiten ontstaat er ook een beladen driehoeksverhouding tussen Radames, Amneris en Aida. De farao heeft een huwelijk tussen Radames en Amneris aangekondigd, maar Aida en Radames worden verliefd op elkaar, terwijl Aida verscheurd wordt door een innerlijke tweestrijd; haar liefde voor Radames wordt gezien als een verraad van haar eigen land en volk.

Hoofdrollen AIDA de musical in Nederland 2023

De hoofdrollen zijn bekend: 

Aida (dochter van de koningin van Nubië) - Gaia Aikman
Radames (kapitein van het Egyptische leger) - Naidjim Severina
Amneris (dochter van de Egyptische farao) - April Darby
Zoser (vader van Radames) - Robin van den Akker
Mereb (Radames Nubische bediende) - Qshans Thode
De kandake (koningin van Nubië, moeder van Aida) - Joanne Telesford

De muziek van AIDA Elton John en Tim Rice

De muziek in AIDA behoort tot de meest iconische uit de musicalhistorie. De samenwerking tussen Elton John en Tim Rice, die zich lieten inspireren door de gelijknamige opera uit 1871 van de grote Italiaanse componist Giuseppe Verdi, leidde tot een reeks liedjes die ook in de Nederlandse vertaling prachtig klinken en hun grote zeggingskracht behouden: 'Ergens in de sterren', 'Te ver gegaan', 'Gezegend Nubië', 'Vergeet hem'.