NIEUW
Vanaf mei 2024 in het AFAS Circustheater Scheveningen: Disney Frozen.
Meer info & tickets

ALA background mobile

Disney's Aladdin is afgelopen.

Aladdin, de historie, het verhaal en de achtergrond van de musical

De historie van de musical Aladdin

Disney’s Aladdin is als musical op Broadway te zien sinds 2014, en speelt daar nog steeds. Inmiddels is de musical ook in andere landen te zien geweest zoals Duitsland, Japan, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore. De voorstelling was genomineerd voor vijf Tony Awards en het castalbum was genomineerd voor een Grammy Award in de categorie ‘Best Musical Theatre Album.’

De filmversies van Aladdin en het originele sprookje

Aladdin de musical is gebaseerd op de bekende Disney animatiefilm Aladdin uit 1992. Het verhaal voor de animatiefilm ontstond naar aanleiding van ‘Aladdin en de wonderlamp’, een van de sprookjes uit ‘Duizend-en-een-nacht.’ Een live-action versie van de film werd onlangs uitgebracht in 2019.

Disney’s Aladdin voor het eerst als musical in Nederland (2021)

In het najaar van 2021 kwam de musical Aladdin voor het eerst naar Nederland. De grote Broadway musical over de charmante straatdief Aladdin en de prachtige prinses Jasmine is al jaren een daverend succes in internationale theaters. Een wervelende voorstelling vol humor, kleurrijke kostuums en special effects die het Nederlandse publiek zal overdonderen. De musical zal vanaf september exclusief te zien zijn in het AFAS Circustheater Scheveningen. 

Het verhaal van Aladdin

Aladdin vertelt het verhaal van hoofdpersonage Aladdin, een arme jongen die in de straten van Agrabah leeft en steelt om te kunnen leven. Op een dag ontmoet hij daar prinses Jasmine en redt haar, nadat zij ontsnapte uit het paleis om te ontdekken hoe het leven buiten de paleismuren is.

Wanneer Aladdin over de lamp wrijft  ontmoet hij de Geest die hem vertelt dat hij drie wensen mag doen. Samen komen ze uit de grot en start de eerste wens: Aladdin wil prins worden om met Jasmine te kunnen trouwen. Jasmine is echter niet onder de indruk van prins Ali, maar later weet hij meer indruk op haar te maken tijdens een ritje door de lucht op een vliegend tapijt. Jasmine komt er echter achter wie hij in werkelijkheid is, en als ook Jafar dit ontdekt gooit hij Aladdin in zee. Met behulp van de geest en zijn wensen wordt Aladdin bevrijd.

De sultan biedt hem niet veel later een positie als Sultan aan, wanneer blijkt wat Jafar heeft gedaan, maar weet niet dat Aladdin geen prins is. Aladdin staat op het punt hiervoor zijn laatste wens te gebruiken, ondanks dat hij de Geest had beloofd hem te bevrijden met zijn laatste wens. Maar Iago, de papegaai van Jafar weet Jafar te bevrijden en de lamp van Aladdin te stelen, op dat moment wordt Jafar de nieuwe meester van de Geest. Jafar gebruikt zijn wensen om machtiger te worden en dwingt Jasmine om met hem te trouwen. Aladdin en Abu – gered door het vliegend tapijt – keren terug en samen met Jasmine weten zij de lamp van Jafar terug te pakken. Aladdin overtuigt Jafar ervan om zijn derde wens te gebruiken om zelf geest te worden, en zo nog machtiger te worden. Jafar doet dit en verdwijnt vervolgens in zijn eigen lamp.

Aladdin bevrijd met zijn derde wens de Geest en laat hem weer mens worden. En uiteindelijk trouwen Aladdin en Jasmine.

De hoofdrollen in de Nederlandse musical - Aladdin, Geest, Jasmine, Sultan, Jafar en Iago

De cast van de musical Aladdin is bekend. De hoofdrollen worden gespeeld door: Aladdin - Jonathan Vroege; Geest - Stanley Burleson; Jasmine - Keoma Aidhen; Jafar - Roberto de Groot; Babkak - Florian Avoux; Kassim - Jermaine Faber; Omar - Dave Rijnders; Sultan - Michel Sorbach; Iago - Darren van der Lek.

De muziek

Alan Menken componeerde de muziek voor de musical, de songteksten werden geschreven door Howard Ashman. Menken was ook verantwoordelijk voor de muziek van de Disney animatiefilm. Ook schreef hij de muziek voor Disney’s ‘De Klokkenluider van de Notre Dame.’ Alan Menken kreeg 8 Academy Awards en was meerdere keren genomineerd voor de Golden Globe. 
'A Whole New World' is het eerste en enige lied in een Disney musical film dat bovenaan in de Billboard Hot 100 stond.