Overslaan en naar de inhoud gaan
Fotocredit William Rutten
Fotocredit William Rutten

Welkom bij de Tina Turner Tentoonstelling!

Items uit de tentoonstelling

- MTV Best Female Video (1984-1985)

De MTV Video Music Awards worden uitgereikt door MTV ter ere van de beste muziekvideo’s van dat jaar, dit gebeurde voor het eerst in 1984. Tina ontving haar eerste Award (de Award die wij in de tentoonstelling hebben) voor haar nummer 1 hitsingle What's Love Got To Do With It in. De show werd uitgezonden vanuit Radio City Music Hall in New York.

- Grammy Best Female Pop Vocal Performance - What's Love Got to Do with It (1985)

De Grammy Award voor Best Female Pop Vocal Performance was een Grammy Award ter erkenning van superieure vocale prestaties door een vrouw in de popcategorie, waarvan de eerste werd uitgereikt in 1959.

Items uit de tentoonstelling

Items uit de tentoonstelling

AMA Favorite Pop/Rock Female (1986)

De American Music Awards is een jaarlijkse awardshow die in het leven werd geroepen toen zender ABC het contract, voor het uitzenden van de Grammy Awards, verloor. Tot 2005 werden de nominaties en winnaars geselecteerd door leden van de muziekindustrie op basis van commerciële prestaties. Sinds 2006 worden de winnaars bepaald door het publiek, dat kan stemmen via de AMA-website. Tina Turner was tweemaal te gast bij de ceremonie. Eerst in 1985, waar ze twee prijzen ontving en nogmaals in 1987, waar ze haar single What You Get Is What You See promootte.


Grammy Lifetime Achievement Award (2018)

The Grammy Lifetime Achievement Award is een speciale Grammy Award, die door de Recording Academy's National Trustees  wordt aangeboden aan artiesten die tijdens hun leven creatieve bijdragen van uitzonderlijke artistieke betekenis hebben geleverd op het gebied van muziek. 

Daarnaast zijn de platina plaat die Tina Turner ontving voor het album Foreign Affair in 1990 en de tegel met haar handafdruk en handtekening van de Walk of Fame in Rotterdam ook onderdeel van de tentoonstelling.

Items uit de tentoonstelling

Fototentoonstelling William Rutten

Op 23 juni 1990 trad Tina Turner op voor een uitverkochte Kuip in Rotterdam met de Foreign Affair European Tour. Zes jaar later, op 6 september 1996, wist de internationale ster met haar tientallen hits al haar Nederlandse fans in extase te brengen bij het openingsconcert van de Amsterdam ArenA tijdens de Wildest Dreams Tour. Bij beide concerten was fotograaf William Rutten aanwezig, om haar met zijn camera vast te leggen. William is in zijn archief gedoken om de twaalf meest indrukwekkende foto’s van deze twee concerten te selecteren.

 

Foreign Affair Tour ‘90
Het album ‘Foreign Affair’ bracht Tina Turner in 1989 uit. De wereldwijde hit (Simply) The Best is daarvan afkomstig. In 1990 gaat ze naar aanleiding van het album touren met de ‘Foreign Affair Tour’. Dit was om de Europese fans nog te bedanken met een gemiddeld publiek van zo'n 30.000 man. Ze eindigt in Nederland met 7 optredens en als laatste werd Rotterdam aan gedaan. Deze foto’s zijn op 23 juni 1990 in een zwaar uitverkochte Kuip zijn door William Rutten gemaakt. Omdat de vijftigjarige Tina aankondigde dat dit wellicht haar laatste tournee zou zijn, was dit concert destijds wereldnieuws. Zie hier een impressie van het concert: https://www.youtube.com/watch?v=2-EbdNgRnOM

William Rutten over deze foto’s:
‘Er is geen artiest die met zoveel passie en emotie op een bühne staat als Tina Turner. Het was voor mij een cadeau om Tina te mogen fotograferen. Wanneer ik aan Tina denk, is er een woord op toepassing van haar: ECHT. Ze is benaderbaar, enorm vriendelijk en bovenal een vakvrouw met heel veel klasse. Zij is een levende legende die je minimaal één keer in je leven live gezien moet hebben. Om daarna te concluderen dat er nooit meer zo’n rasartiest zal opstaan. Tina is echt, zij is de real deal. Het staat me nog altijd helder voor de geest wat voor energie ze op het podium in de Rotterdamse Kuip in 1990 liet zien.’

Wildest Dreams Tour ‘96 
De ‘Wildest Dreams Tour’ is de negende concerttour van Tina Turner. De tour is Turners grootste tot dan toe, met meer dan 250 shows in Europa, Noord-Amerika en Australië, waarmee ze haar ‘Break Every Rule’ Tour overtreft. De tour duurde bijna 16 maanden en zette haar succes voort als een grote concertkoningin. Opvallend was dat de tour (250 concerten) al uitverkocht was voordat het album ‘Wildest Dreams’ verscheen. Het Europese deel alleen al verkocht 3 miljoen tickets en genereerde naar schatting 100 miljoen dollar. William Rutten fotografeerde Tina bij het concert op 6 september 1996, in de dan net geopende Amsterdam ArenA. Zij was de eerste internationale artiest die optrad in het gloednieuwe stadion. In totaal trok de toen 57 jarige zangeres met de drie concerten in Amsterdam 155.000 fans, waarmee het stadion op concertgebied groots werd geopend. Een registratie van het concert in Amsterdam is later op video en dvd uitgebracht. Klik hier voor een impressie van het concert: https://bit.ly/2Mltbx0

William Rutten over deze foto’s:
’ In 1996 was Tina Turner de eerste internationale artiest die in de Amsterdam ArenA optrad. Wat bijzonder was tijdens deze concerten, is dat Tina Turner niet bezig is met de perfecte look, of haar blik. Tijdens het concert zie je een en al emotie op haar gezicht. Je voelt de energie door een foto heen. En wanneer je de foto’s later terugziet, hoor je haar gewoon weer zingen.’

 

Biografie William Rutten

Ruttens fascinatie voor fotografie begon tijdens zijn middelbareschooltijd. Na diverse concerten van veel artiesten te hebben gefotografeerd vanuit het publiek, viel Rutten op bij de bandleden van Het Goede Doel, en zij vroegen hem de hoes te ontwerpen van hun album Live!!! in 1987. De band brengt hem ook in contact met het muziekblad Hitkrant, die hem op zeventienjarige leeftijd in dienst neemt. Door het fotograferen komt zijn schoolwerk in het gedrang, en Rutten besluit te stoppen met school en door te gaan in de fotografie.

Rutten komt in 1988 in contact met de producenten van TV Programma Veronica's Countdown en mag wekelijks de studiogasten fotograferen. Hij opent een jaar later een eigen studio in Hilversum, en verhuist in 1991 met zijn studio naar een ruimer pand in '‘s-Graveland.

Tussen 1990 en 1994 was hij de "huisfotograaf" van 2 Unlimited. Nadat hij zich in 1995 aansluit bij een internationaal agentschap wordt hij ook door veel buitenlandse artiesten gevraagd, waaronder Britney Spears, de Spice Girls en Red Hot Chili Peppers. Ook buitenlandse tijdschriften zoals Rolling Stone en Smash Hits plaatsen zijn werk.

In 2009 wint Rutten de derde prijs bij de Zilveren Cameraverkiezing, met een portretfoto van Ramses Shaffy.

Sinds 2016 is hij jurylid bij Het Perfecte Plaatje op RTL 4, de door Tijl Beckand gepresenteerde afvalrace, waarin bekende Nederlanders hun fotografeerkunsten tonen.[Bron Wikipedia]

Foto credits: William Rutten