Joanne Telesford, Qshans Thode en Robin van den Akker ook te zien in Disney’s AIDA

January 16, 2023, 10:00
By Stage Entertainment Nederland

Producent Stage Entertainment Nederland heeft vandaag drie nieuwe namen bekendgemaakt, die naast Gaia Aikman, April Darby en Naidjim Severina in de musical AIDA gaan spelen. Joanne Telesford, Qshans Thode en Robin van den Akker gaan de rollen van respectievelijk Kandake, Mereb en Zoser vertolken. Op 23 april 2023 beleeft de geactualiseerde en vernieuwde musical AIDA haar wereldpremière in het AFAS Circustheater in Scheveningen.

Joanne Telesford, die momenteel in de theaterkomedie Girls on Fire te zien is, verheugt zich op de rol van Kandake (de krijgskoningin van Nubië). ‘Het is fantastisch om deze rol te mogen spelen.’, zegt Joanne. ‘In de originele productie van AIDA was het Aida’s vader die een rol speelde in haar leven. Regisseur Schele Williams deed uitgebreid onderzoek naar de rol van vrouwen in het oude Egypte en in deze nieuwe productie is het haar moeder Kandake, die de invloedrijke kracht is.' Joanne speelde ook in andere producties zoals Disney's The Lion King en Tarzan, Hairspray en Daddy Cool. In 2017 werd ze genomineerd voor een Musical Award voor haar vertolking van Winnie Mandela in de show Amandla! Mandela.

Qshans Thode gaat de rol van Mereb (de Nubische bediende van Radames) spelen. In eerdere producties, zoals Disney's The Lion King, Sister Act, Mamma Mia! en TINA – De Tina Turner musical, maakte hij deel uit van het ensemble en was hij understudy voor diverse andere rollen.

Robin van den Akker heeft de rol van Zoser (vader van Radames en hoogste Egyptische minister) gekregen. Momenteel is hij te zien in de muzikale voorstelling Het Feest van Tante Rita. Eerder speelde hij onder andere in de ensembles van Disney's AIDA (2001), My Fair Lady, Evita, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en Mamma Mia!. In 2008 nam hij deel aan het talentenjachtprogramma Op zoek naar Joseph, een rol die toen naar Freek Bartels ging.

Disney's AIDA vertelt het meeslepende, noodlottige verhaal van twee geliefden uit vijandige volkeren die worden verscheurd tussen tegenstrijdige loyaliteit aan hun land én aan elkaar. Een liefdesgeschiedenis tegen het decor van een met nationalisme doordrenkte natie, die een ander land binnenvalt om haar rijk uit te breiden.   

De met Grammy en Tony Awards bekroonde muziek in AIDA behoort tot de meest iconische uit de musicalhistorie. De samenwerking tussen Elton John en Tim Rice, die zich lieten inspireren door de gelijknamige opera uit 1871 van de grote Italiaanse componist Giuseppe Verdi, leidde tot nummers als: ‘Ergens in de sterren’, ‘Te ver gegaan’, ‘Gezegend Nubië’, ‘Vergeet hem’.

AIDA, geschreven door David Henry Hwang, wordt geregisseerd door Schele Williams, met choreografie van Darrell Grand Moultrie, decors en kostuums van ontwerper Bob Crowley, lichtontwerp door Natasha Katz en geluidsontwerp van Tony Gayle. Het muzikale team wordt geleid door muzikaal supervisor Clement Ishmael, met vocale- en co-additionele muziekarrangementen van Michael McElroy, orkestraties van Jim Abbott en dans- en co-additionele muziekarrangementen van Zane Mark.

AIDA is in twintig landen en in veertien talen te zien geweest en staat op de bucketlist van een compleet nieuwe generatie musicalliefhebbers die in 2023 in het AFAS Circustheater Scheveningen hun hart kunnen ophalen.