Bas Arets

Hoofd Geluid AFAS Circustheater

1. Wie ben je?

Hallo, mijn naam is Bas Arets, ik ben 45 jaar en woon samen met mijn vriendin en onze kater in Voorburg. Ik ben positief, goedlachs, fluit of zing graag Una Paloma Blanca en ben liefhebber van de Thaise keuken (en alles wat mijn vriendin kookt). Als ik niet werk zou je me op de mat kunnen vinden voor een yoga of meditatie practice, ben ik gefascineerd over hoe het lichaam werkt en ben ik recent een ontdekkingstocht rondom Reiki begonnen. Daarnaast vind ik het heerlijk om een stukje te lezen, een fijne wandeling in de natuur te maken of op mijn balance board te staan. Ik vind het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan, iedereen met liefde te benaderen, en om tijd en ruimte vrij te maken voor mezelf.

2. Wat doe je / heb je gedaan binnen Stage Entertainment?

In 1999 werd ik gevraagd om als zendertechnicus te komen werken bij de musical OLIVER! van Joop van den Ende Theaterproducties, mijn eerste theaterproductie. In de hieropvolgende jaren heb ik nog vele andere mooie producties mogen doen, voornamelijk bij wat nu Stage Entertainment is, met af en toe een uitstapje naar iets anders. Sinds 2016 ben ik als Hoofd Geluid in het AFAS Circustheater werkzaam.

3. Waarom de OR?

Waarom zou ik mezelf verkiesbaar stellen om deel te nemen aan de OR? Die vraag heb ik mezelf vaker gesteld. En het antwoord hierop vind ik niet eenvoudig om op te schrijven, maar er zijn een aantal dingen die voor mij de doorslag hebben gegeven om me deze keer toch verkiesbaar te stellen. Ik hoop door deel te nemen aan de OR meer inzicht te krijgen in wat er allemaal precies binnen SE gebeurt, waar worden welke afwegingen gemaakt en waarom. Waar mogelijk zou ik dit dan ook willen delen met de medewerkers van SE, omdat ik op dit moment vaker transparantie mis en dan met vraagtekens blijf zitten. En ik hoop dat ik binnen de OR een aantal zaken kan aandragen om samen met de bestuurder naar te kijken, hopelijk met een positieve uitkomst.

4. Wat zijn je speerpunten / wat vind je belangrijk om binnen de OR op te pakken?

Ik heb in de afgelopen tijd een aantal punten opgeschreven die voor mij belangrijk zijn, of waarvan ik denk dat het goed is om hier een gesprek over te hebben. En dat zijn:

*       De salarismatrix en hoe marktconform zijn de bedragen die hierin staan.

*       Het blijven vasthouden aan de VAR-verklaring bij het inzetten van          freelancers tijdens de running periode en de omrekening van uurloon in    loondienst naar uurloon op factuurbasis.

*       De maximale reiskostenvergoeding van €200,00 per maand. Iets waar ik        bij o.a. sollicitatiegesprekken regelmatig tegenaan loop is de verbazing      rondom dit maximum. Waarom kan of wil SE hier niets aan veranderen?

*       Het personeelsbeleid, en dan hou ik het hier even bij de technische crew          aangezien ik daar deel vanuit maak. Waarom kan of wil SE niet meer         zekerheid bieden aan personeel dat je bij iedere productie toch weer nodig hebt? Mensen die al meerdere jaren voor het bedrijf werken, maar er toch      steeds weer "uit" moeten vanwege de flexwet. Waarom niet meer   zekerheid bieden en tegelijkertijd ervoor zorgen dat je de toppers die je niet kwijt wilt binnen je bedrijf houdt? En misschien is er actiever beleid          nodig voor het aantrekken/werven van nieuw personeel, meer verbinding       met de bestaande opleidingen om nieuwkomers te motiveren bij SE te          komen werken.

*       Waarom is een dienstverband van de crew doorgaans op urenbasis en die         van bijvoorbeeld de cast op showbasis. Waarom telt bij repetities of PR-  activiteiten de urenteller bij de crew door en dient de cast "gewoon"          aanwezig te zijn. Waarom wordt er nergens gesproken dat je in een   opstart 6 dagen per week, tussen de 40 en 70 uur werkt? Is er geen       definitie van wat overuren zijn en hoe deze behandeld dienen te worden,    en is het niet standaard dat een rooster een maand vooruit gemaakt      wordt?

Dit zijn een aantal zaken die ik graag onder de aandacht breng. Ik ben benieuwd wat andere OR-leden/kandidaten voor onderwerpen aandragen en ga graag het gesprek aan om mogelijkheden te onderzoeken. Dank je wel voor het lezen van mijn verhaal, ik wens je een mooie dag.