Cabaret-musical-2006-header

2006

De musical Cabaret was te zien in 2006 in het Koninklijk Theater Carré.

Het verhaal Cabaret

De première was op 14 februari 2006 en de allerlaatste voorstelling werd gespeeld op 2 juli 2006.

Joop van den Ende Theaterproducties produceerde de nieuwe versie van de musicalklassieker Cabaret in samenwerking met Koninklijk Theater Carré. Ruim een eeuw geleden, in 1887, opende circusdirecteur Oscar Carré zijn circustheater aan de Amstel. Sinds die tijd hebben honderdduizenden theaterliefhebbers een bezoek gebracht aan dit meest illustere theater van Nederland.

Speciaal voor Cabaret was het theater omgebouwd tot de Kit Kat Klub; de legendarische verleidelijke Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig. Deze setting vormt het spannende en verrassende decor van de musical waar de bezoeker zich letterlijk middenin bevindt. Het leven in de nachtclub is een fascinerende wereld waar het publiek een avond intensief deel van uitmaakt.

Willkommen, Bienvenue, Welcome......

Een verhaal apart

Cabaret speelt zich af in het Duitsland van de jaren dertig. In de Berlijnse nachtclub de Kit Kat Klub doen het zangeresje Sally Bowles en de gladde ceremoniemeester van de club hun uiterste best om de bezoekers met extravagant vermaak hun ongemakkelijke en trieste leven te doen vergeten.

Deze nieuwe versie van de musical Cabaret legt de innerlijke gevoelens van de samenleving bloot aan de vooravond van het opkomende Nazi regime. Wanneer de greep van de Nazi's steeds klemmender wordt, blijft men in de decadente Kit Kat Klub met ongeëvenaarde ironie van het leven genieten. Elke realiteitszin wordt overboord gegooid.

Grenzeloos succes

Cabaret werd voor het eerst opgevoerd in New York in 1998 onder regie van Sam Mendes (de regisseur van de met een Oscar bekroonde film American Beauty) en Rob Marschall (de regisseur van de film Chicago). De musical was meer dan zes jaar en met meer dan 2300 voorstellingen ononderbroken te zien op Broadway en behaalde triomf na triomf.

Cabaret

  • 6 jaar lang op Broadway, meer dan 2300 voorstellingen
  • 4 Tony Awards
  • 3 Drama Desk Awards
  • 3 Outer Critics Circle Awards
  • 1 Theatre World Award
  • 8 Oscars voor de film Cabaret uit 1972 met Liza Minnelli

Cabaret kent vele excentrieke personages. De vrouwelijke hoofdrol Sally Bowles wordt gespeeld door muscialvedette Pia Douwes. Voor de Master of Ceremonies is het talent Ara Halici aangetrokken, hij ontving in 2004 de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Een van onze grootste Nederlandse actrices Anne-Wil Blankers maakt in Cabaret haar musicaldebuut en vervult de rol van pensionhoudster Fräulein Schneider. Acteur Chris Tates, bekend uit onder meer Rozengeur & Wodka Lime, maakt ook zijn musicaldebuut en zal de rol van Cliff Bradshaw op zich nemen.

Na de alom bekroonde film Cabaret en na diverse theateropvoeringen, werd Cabaret in 1993, wederom op geheel nieuwe wijze, door de Engelse regisseur Sam Mendes op de planken gezet: ditmaal werd de voorstelling in een echte nachtclub geplaatst. "Als je door de hoofdingang binnenkomt, betreed je die wereld - een wereld waar andere regels gelden," aldus Mendes.

Cast & Creatives

Sally Bowles
Pia Douwes
Fräulein Schneider
Anne-Wil Blankers Bea Meulman (alternate)
Herr Schultz
Wim van Rooij Kees van Lier (alternate)
Ernst Ludwig
Wim Bouwens
Emcee
Ara Halici
Clifford Bradshaw
Chris Tates
Fräulein Kost
Frédérique Sluyterman van Loo
Regisseur
BT McNicholl
Muzikale supervisie
Patrick Vaccariello
Muzikaal leider
Jeroen Sleyfer
Lichtontwerp
Mike Baldassari
Technische supervisie
Henk van Gilpen
Muziek en liedteksten
John Kander Fred Ebb
Script
Joe Masteroff
Lichtontwerp
Mike Baldassari
Originele regie
Sam Mendes
Originele choreografie en co-regie
Rob Marshall
Choreograaf
Susan Taylor
Vertaling
Daniël Cohen
Decorontwerp
Alberto Negrin
Geluidsontwerp
Jeroen ten Brinke
Kostuumontwerp
Mirjam Pater
Pruiken
Cynthia van der Linden Sjoerd Didden
Casting
Carline Brouwer Marianne van Wijnkoop
Associate producer
Marja de Wit
Productioneel directeur
Willem Metz
Producent
Joop van den Ende Erwin van Lambaart

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.