Les_Miserables-musical-1991-header

1991

De musical Les Misérables was te zien in 1991 en was een rondreizende productie.

Het verhaal van Les Misérables

De Nederlandse première van deze "moeder der musicals" was op 28 februari 1991 in Koninklijk Theater Carré. De voorstelling speelde de laatste show in het AFAS Circustheater in Scheveningen in 1992. In theaterseizoen 2008/2009 was Les Misérables nogmaals te zien in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam en in het Koninklijk Theater Carré.

Jean Valjean, een man die negentien jaar als dwangarbeider heeft moeten boeten voor het stelen van een brood, wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Omdat hij het stigma "eens een dief, altijd een dief" niet van zich kan afschudden, slaat hij op de vlucht voor politiecommissaris Javert en neemt een andere identiteit aan. Als Monsieur Madeleine werkt Valjean zich op tot fabriekseigenaar en burgemeester. Maar Javert komt hem op het spoor en blijft de ex-gevangene met het nummer 24601 volgen. Valjean helpt de ontslagen Fantine door op haar sterfbed te beloven dat hij voor haar dochtertje Cosette zal zorgen.
In 1832 breekt een studentenopstand uit, met Enjolras en "de op Cosette verliefde" Marius als prominente strijders met het straatjochie Gavroche en Eponine als sympathisanten. Eponine is de dochter van het lijkenpikkende herbergiersechtpaar Thénardier. Iedereen sterft op de barricaden, alleen Marius ontspringt de dodendans. Hij trouwt met Cosette en na het huwelijk wordt de ware achtergrond van Cosette onthuld door Valjean.

Les_Miserables-1991-musical-scenefotografie-9

Cast & Creatives

Jean Valjean
Henk Poort Ronald Beerepoot Robert Valter
Javert
Ernst Daniël Smid Peter De Smet Bas Groenenberg
Enjolras
Bill van Dijk Uwe Kröger Rik Luycx Alberto ter Doest
Marius
Danny de Munk Dennis Kivit Rolf Koster Edwin de Jongh
Fantine
Pia Douwes Betty Vermeulen Lizzy Haslinghuis
Cosette
Joke de Kruijf Margot Giselle Marika Lansen
Eponine
Vera Mann Marika Lansen Marjolein Spijkers
Monsieur Thénardier
Paul de Leeuw Door van Boeckel Bert Luttjeboer Arthur Schlemper Filip Bolluyt
Madame Thénardier
Simone Kleinsma Irene Kuiper Doris Baaten

Worldwide excellence in entertainment

Stage Entertainment owns a network of theatres in eight countries where it produces musicals and shows developed by international partners or by its own creative teams. At its inception in 1998, Stage Entertainment comprised Stage Entertainment The Netherlands, Stage Entertainment USA, and Holiday on Ice. Over the past decade, the company has grown considerably, expanding its creative development and production activities around the world.